Otomobil Markaları Amblemleri (Logoları) ve Anlamları

Otomobil Markaları Amblemleri (Logoları) ve Anlamları
Volvo
 
 Volvo
 Volvo, markanın 1927'deki kuruluşundan bu yana birçok amblem gördü. İsveç markası olan Markanın amblemi ise Mitolojide bu oklu daire, demir silahlarıyla savaş meydanlarında terör estiren savaş tanrısı Mars'ı simgeliyor. Logo aynı zamanda demir için eski bir kimya işaretidir. Volvo adı ise; Latince'de Volvere fiilinin 1. tekil kişiye uyarlanmış hali. Latince'de Volvere kelimesi ise "Yuvarlanmak” anlamına geliyor. Bu doğrultuda Volvo'nun anlamı için "Yuvarlanıyorum” demek mümkün görünüyor.
 
 
Alfa Romeo
 
Alfa Romeo
 
Alfa Romeo ne demek oradan başlamak isteriz; İtalyan Alfa Romeo markası, esas olarak A.L.F.A. yani Lombarda Otomobil Fabrikası Şirketi olarak anılıyordu. Romeo ise 1915 yılında 1.Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte ALFA fabrikasında savaş araçları üretilmeye başlanmış ve savaş boyunca da iş adamı Nicola Romeo’nun yönetimine geçmiştir. Savaş sonrasında ise A.L.F.A. adı, yönetimindeki Nicola Romeo’nun soyadını da almış ve 1920 yılında Alfa Romeo olarak yoluna devam etmiştir. Günümüze kadar da bu ad korunmuştur. 
 
Logoda ki haç ve yılana gelecek olursak. Kırmızı haç Alfa'nın kurulduğu kent olan Milano'nun bayrağıdır ayrıca 1972 yılına kadar logonun alt kısmında yer alan Milano yazısı 1972 yılında fabrika Milano'dan Naples'e taşınınca Milano yazısı logodan çıkarılmıştır. Logoda ki bir insanı yiyen yılan ise Milano’da 12.yy-15.yy arasında varolmuş, Milano’nun ve hatta İtalya’nın belki de en köklü ailelerinden bir tanesi olan Visconti Ailesi’nin sembolü vardır. Visconti Ailesi’nin sembolü olan bu çocuk yiyen yılan sembolünün geçmişi 12.yy’a kadar uzanmaktadır ve köklü ailenin Haçlı Seferleri sırasında kullandığı amblem olması ile de dikkat çekmektedir.

 
Aston Martin
 
 Aston Martin
 

Aston Martin markası Lionel Martin ve Robert Bamford tarafından kuruldu. Markanın Aston Martin ismi ile çıkarttığı ilk otomobil Mart 1915'te, Isotta-Fraskini'den 1908 şasisine 1.4 litrelik dört silindirli bir motor Coventry-Simplex takan Martin tarafından yaratıldı. "Aston Martin” logosu 1920'de ortaya çıktı, ancak şirketin temelleri 1913'e dayanıyor.

Başlangıçta bunlar iki büyük harfti "A" ve "M", kesişip daire içine alınmıştı. "Aston", şirketin Singer otomobilinin ilk zaferini kazandığı yarış pistinin adıdır. "Martin", şirketin kurucularından Lionel Martin'in adıdır.

1927'de logo önemli ölçüde değişti  hızı simgeleyen kartalların kanatları eklendi. Bu öğe Bentley logosundan esinlenildi.


Audi
 
Audi
 

1904 yılında Almanya’da kendi adında bir otomobil markasına ortak olan August Horch, daha sonra üst düzey bir çalışan ile sorunlar yaşadığı için firmayı bırakmak zorunda kaldı. 1909 yılında yine Horch adının yer aldığı yeni bir firma kurdu ancak diğer firma nedeni ile bu adı kullanması yasaklandı.

Daha sonra firmasına isim arayan August Horch ve iş arkadaşları bir araya geldikleri bir toplantıda, arkadaşlarından bir tanesinin oğlunun odanın kenarında Latince çalışması sırasında Audi kelimesine kulak misafiri olurlar. Latince’de  "Audi” kelimesi "Dinlemek” anlamındadır. August Horch’un adında yer alan Horch kelimesi Almanca’da "Duymak” anlamına gelmektedir. İşte bu Horch ve Audi kelimelerinin anlam yakınlığı nedeniyle de "Audi” kelimesi marka olarak seçilmiştir. Firma adında karar kılınmasının ardından, Audi 1910 yılında kurulmuştur. 


 Audi logo  
1910 yılında kurulan firmanın günümüzdekine göre oldukça farklı bir logosu yer alıyor.
Amblem olarak "1” rakamına benzer bir figür, logo olarak ise, ters üçgen şeklinde
günümüzde bile aynı harf fontuna sahip Audi yazısı bulunuyordu.

 

Meşhur dört halkalı logonun hikayesine gelecek olursak; 1910 yılındaki kuruluşundan 1932 yılına kadar Audi adı ve aynı amblem ile gelen firma, 

daha sonra bahsi geçen ilk firma Horch, DKW ve Wanderer markaları ile birleşerek Auto Union adını almıştır. 

Her birinin adı bir halka ile temsil edilerek iç içe geçmiş dört halka olan yeni markanın amblemi ortaya çıkmıştır.

Auto Union
 
 
Bentley
 
 Bentley
 

Kurucu WO Bentley’nin Savaş yıllarında ki hayati katkısının farkında olan İngiliz İmparatorluğu, 1919 Yeni Yıl Onur listesinde bir MBE ile ödüllendirildi. Ayrıca, Mucitlere Ödül Komisyonundan 8.000 Pound aldı ve bu ona hayalini gerçekleştirmek, kendi otomobil şirketini kurmak için ihtiyaç duyduğu sermayeyi verdi. Ve böylece, 10 Temmuz 1919'da Bentley Motors doğdu.

I. Dünya Savaşı sırasında uçak motorları üretimi ve tasarlamasında rol aldı onun sembolü olarak logoda kanatları kullandı.'B'ye ait olan anlam açıktır, ancak keyifli olan kısım şu, tüylerin miktarının ve ayrıca kullanılan renklendirmenin, arabanın belirli versiyonuna bağlı olarak değişmesidir.Örneğin, eski model arabalar tipik olarak solda on üç bölüme sahiptir, on dördü sağdadır.Derby arabalarında on ve on bir var.Crewe arabalarının her iki tarafında 10 tane var.Günümüzde on bir ve on'u daha sık görebilirsiniz.

 
Bmw
 
 Bmw
 
BMW (Bayarische Motoren Werke)'nin geçmişi 1917 yılına dayanıyor. Bmw, Güney Almanya'daki Bavyera Elayeti'nin başkenti olan Münih'te bulunan uçak motoru üretici Rapp Motorenwerke şirketinin isim değişikliğine gitmesi sonucu ortaya çıkıyor. Şirket adı değişmiş olsa da teknik donanım, varlıklar ve iş gücü, bu değişim döneminin ilk zamanlarında aynı kalıyor.
 
"BMW" adı Temmuz 1917'de ticaret siciline ilk kez kaydedildiğinde şirketin heniz bir logosu yoktu. Aynı ay çıkan ilk reklamda da herhangi bir Bmw sembolü veya amblemi yok reklam da uçak motorlarının yanı sıra gelecek planlarında yer alan yeni ürün grubu olarak otomobillere, tarımsal araçlar teknelere yönelik motorlar görülüyor.
 
5 EkimR1917 tarihinde genç firma kendi şirket logosunu oluşturmaya karar veriyor. Almanya'da tescil edilen ilk Bmw amblemi eski Rapp logosunun yuvarlak şeklini kormuş. Sembolün dış halkası iki altın rengi çizgiyle sınırlanmış ve BMW harflerini taşıyor. Bmw'nin ana vatanı olan Bavyera da şirket logosunda temsil edilmeliydi. Bu sebeple Bmw amblemindeki iç dairenin her bir çeyreği Bavyera Eyaleti'nin Beyaz/Mavi renklerine sahiptir ancak renkler ters uygulanmıştır. Sebebi ise o yıllarda yürürlükte olan ve kraliyet armalarını veya sembollerini logolarda kullanmayı yasaklayan yerel bir ticari marka kanunudur.
 
 
Renault
 
 Renault
 

Renault günümüze kadar 10 farklı logo kullandı. Markanın ilk logosu ise Renault 1899'da Renault kardeşler tarafından kurulduğu zaman her erkek kardeşin adının baş harfini içeren basit bir logoydu.
 
Renault ilerleyen yıllarda farklı bir kaç logodan sonra herkesin bildiği elmas şekli 1925 yılında kullanılmaya başlandı. 1946 ve 1959'da küçük değişikler yapıldı ancak genel formunu günümüze kadar korudu.
 
Çizgili logo ise 1972 yılında logo ünlü sanatçı ve tasarımcı Victor Vasarely tarafından tasarlandı.
Renault first logo

   
2021 Mart itibariye Renault yeni logosunu Renault 5'in yeni elektrikli versiyonunun lansmanında tanıttı.
 
Markanın Tasarım Direktörü Gilles Vidal logo ile ilgili şunları söyledi "Elmas, dünyada ve otomotiv dünyasında en çok tanınan şekillerden biridir. Basit bir geometrik şekildir, tanımlayıcı, güçlü, güçlüdür; Buradaki zorluk, markayı geleceğe yansıtmak için anlam, yeni, çağdaş değerler vererek bu formu yenilemekti." 
 
"Zamana ayak uyduran ve kararlı bir şekilde modern olan yeniden biçimlendirilmiş elmas, Renault'nun girdiği 'Yeni Dalga' dönemini mükemmel bir şekilde temsil ediyor." 

 
Mercedes
 
Mercedes
 
Mercedes marka ilk araçları 28 Haziran 1926'dan sonra Karl Benz ve Gottlieb Daimler şirketlerinin Daimler-Benz adıyla birleşmesinin ardından görüldü. Mercedes esas olarak İspanyolca kökenli bir isimdir. Zengin ve global anlamda finans bağlantıları olan Emil Jellinek, Daimler-Benz ürünlerinin dünyada satılmasına öncü olmuş ve Daimler-Benz otomobilleri ile yarışlara katılmıştır. Otomobillerin gelecekte dünyanın en önemli figürlerinden biri olacağını düşünen Jellinek, kendi yarış takımına da kızının adı olan Mercedes ismini koymuştur. 
 
noktalı yıldız ise Gottlieb Daimler'in kara, hava ve deniz üzerindeki hakimiyetini temsil ediyordu, çünkü araçları her üç ortamda da çalışıyordu.
 
 
 
Ford
 
Ford
 
Ünlü Ford ovali, şirketin İngiltere'ye gelişinden sorumlu olan İngiliz girişimciler Perry, Thornton ve Schreiber'in oval şekilli logo ile Ford otomobillerinin güvenilirliğini ve ekonomisini vurgulamaya karar verdikleri 1907 yılına dayanıyor. 
 

1912'de oval logo yeni bir kanatlı üçgen tasarıma yol açtı. Başlangıçta hızı, hafifliği, dengeyi ve zarafeti sembolize etmek için tanıtılan logo, koyu mavi veya turuncu renkte çıktı ve alt kısımda "The Universal Car" ibaresi yer aldı. Ancak, Henry Ford'un amblemi beğenmemesinden ötürü uzun sürmedi

Yeni 1927 Model A, ünlü Ford ovalini radyatör ızgarasında taşıyan ilk Ford otomobiliydi. Koyu kraliyet mavisi arka plan şirketin ticari markası haline geldi ve oval rozet 1950'lerde birçok otomobilde kullanıldı. 1976'dan itibaren mavi ve gümüş oval tüm Ford araçlarının vazgeçilmez bir özelliği haline geldi. Tüm dünyada şirketin, tesislerinin ve ürünlerinin tanınan bir simgesi haline geldi ve en pahalı markalardan birine dönüştü.

 
Nissan
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.