Periyodik Bakım

19-10-2020 14:58
Periyodik Bakım

Periyodik Bakım

Aracınızı oluşturan parçaların da ömrü vardır. Aracınızın da ki parçalar zamanla etkisini yitirir. Bu yüzden marka veya modeli fark etmeksizin her araç düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Aracınızda bakımsızlıktan kaynaklı sorunların olup olmadığını anlayabilmek için önce kontrol edilmesi ve gerekirse aşınan veya eski performansını veremeyen, etkisini kaybeden parçaların değişmesi gerekir.

Aracını aktif olarak kullanmayanlar kullanılmadığı için temiz kalacağını düşünebilir ne yazık ki bu yanlış bir düşüncedir. Bakımı aksatılan, yapılmayan araçlar günden güne yıpranmaya başlar ve bazı parçalar gerektiği işlevini yerine getiremez hale gelir. Mesela motor yağı uzun süre değiştirilmediğinde işlevini kaybeder. Buna bağlı olarak motorda oluşabilecek aşınmalar, arızalar ise sizi çok büyük masrafların altına sokabilir.

Daha da önemlisi ise bu durum sadece bazı parçaları riske atmakla kalmaz aynı zamanda hayatınızı riske atmanız demektir. Bakımı yapılmamış bir araçla yola çıkılması ciddi tehlikeleri beraberinde getirir. Frenleri tutmayan bir araçla seyahat etmenin sonucunda ne olacağını kimse deneyimlemek istemez birçok insan düşünmek bile istemez. Hayatınızı önemseyin ve araç bakımını zamanında yaptırın.


Aracıma Ne Zaman Bakım Yapmalıyım?

Bakımın önemini anladık peki bakım zamanının geldiğini nasıl anlayacağız? Sürücülerin çoğu sadece kaza ve arıza durumunda aracına bakım yaptırsa da, araçların belirli dönemlerde bakımının yapılması gerekir. Araç bakımı yaptıracak kişiler ilk önce araçlarının bakım zamanın geldiğini bilmeli vakit geldiyse ardından bakımın kim tarafından yapılacağını seçmeli yetkili veya özel servisleri tercih edebilirsiniz, ya da siz yapabilirsiniz tabii ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu riskli olacaktır. Seçtikten sonra araç periyodik bakımı için ilk adımı atmış olursunuz.

 

Periyodik bakım yaptırma sıklığı aracın marka ve modeline göre değişir. Sıfır araçlarda 10 bin km ile 20 bin km arasında yapılır. Hibrit araçlarda da 15 bin km veya yılda bir kez yapılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü10 bin km'dir.

Bakım süreleri araç firmaları tarafından bir dizi testten sonra motorun uzun süre sorunsuz çalışması temel alınarak belirlenir. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, araç sahiplerinin belirlenen kilometreyi ya da süreyi geçirmeden araç bakımlarını yaptırmaları elzemdir.


 

Periyodik Bakımların Vasıtadan Vasıtaya Zamanlaması Değişir

Araç periyodik bakımlarının zamanlamasında farklı değişkenler rol oynar. Kişisel araçlarda km hesabı yapılırken, iş makinelerinde çalışma saatleri etkilidir. Çalışma saatini doldurmuş veya km belli bir oranı aşmış araçların periyodik bakımı yapılmaması halinde aracın bazı aksamlarında sorun çıkması ve trafik kazaları kaçınılmazdır.


Periyodik Bakım Çizelgesi Nedir?

Araç modeli ve tipine göre bir bakım çizelgesi vardır. Aracın kilometresi, markası ve modeli temel alınarak hazırlanan bu çizelgeler, bakım tarihinin belirlenmesini kolaylaştırmaktadır. Periyodik bakımı için, periyodik bakım çizelgesi temel alınmalıdır.


Periyodik Bakım da Yapılacak İşlemler

Periyodik bakımda yapılacak işlemler, aracın marka ve modeli ile kat ettiği kilometreye göre değişiklik gösterir. Yapılan işlemler kabaca; motor yağı değişimi, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi değişimi, kat edilen kilometreye göre ihtiyaç varsa yakıt filtresi ve triger kayışı değişimi ile bir sorun tespit edilirse fren hidrolik sıvısı, fren diskleri, fren balatası gibi malzemelerin yenilenmesini kapsar.

 

Periyodik Bakımda Hangi Parçaları Değiştirmek Gerekir

·Yağ Filtresi

·Yakıt Filtresi

·Hava Filtresi

·Polen Filtresi

·Motor Yağı


Bakımı Yapılması Gerekenler Parçalar/Aksamlar Hangileridir

·Genel kontrol

·Far ayarı

·Ön takım kontrolü

·Motor

·Fren


Genel bakımların dışında ağır bakımlar da vardır. Bu bakımlar da gerektiğinde yapılmalıdır.

·Triger kayışlarının kontrolü

·Rot ayarı

·Şanzımanın kontrolü

·Direksiyonun kontrolü

·Balatanın kontrolü


Periyodik Bakım da Kritik Noktalar

Her aracın ihtiyaç duyacağı bakım farklılık gösterebilir buna uygun bakım yapılmalıdır. Bakımı geciken aksayan araçların elektronik ve mekanik aksamlarının kontrolden geçerek bakımının yapılması gerekir. Özellikle fren sistemi ve güvenlik sistemleri bölümünün bakımı kritiktir.


Periyodik Bakım Sonrası Ne Yapmalı?

Aracın bakım işlemleri bittikten sonra tekrar ne zaman bakıma gitmesi gerektiğini takip etmeli bir sonra ki bakımı da zamanında yaptırmalısın.


Aracınızla İlgili Bakımlar Periyodik Bakımdan mı İbaret?

Periyodik bakımdan sonra günlük, haftalık ve aylık yapmanız gereken bakımlar vardır.


Günlük Bakım:

Araç çalıştırılmadan önce yapmanız gereken kontrollerdir.

·Lastik etrafında yağ vb. akıntı izlerinin olup olmadığı

·Lastik havasının kontrolü

·Kontak açıldıktan sonra ikaz lambalarının kontrolü

·Aynaların açılarının ve temiz olup olmadıklarının kontrolü

·Farların ve diğer elektrikli aksamın kontrolü

·Havalandırma mazgallarının tıkalı olup olmadığının kontrolü

 

Haftalık Bakım:

·Hidrolik yağı kontrolü

·Motor yağı kontrolü. Yağ seviyesinin çubukta belirtilen aralıkta olup olmadığına bakılır.

·Diğer sıvı seviyelerinin kontrolü. Radyatör, silecek suyu vb.

 

Aylık Bakım:

·Lastiklerin diş derinliği kontrolü

·Aracın iç ve dış temizliğinin yapılması

·Kaporta çiziklerinin kontrolü

·Emniyet kemeri ve silecek lastiklerinin kontrolü ve temizlenmesi

·Jantların tozdan arındırılması

·Akünün kontrolü


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.